Kuusen tarina

Kuusen tarina

Pirkko Lahtelan esitelmän pohjalta kirjoittanut Erkki Hautala

Siemen tuli saksalaisten hevosrehun mukana?
Karhujärven salaperäinen kuusi uhkuu elinvoimaa

Sallan Karhujärvellä kasvaa erikoinen kuusi. Se väriltään tummanvihreä ja sen oksasto on huomattavasti tiheämpi kuin meidän kotoisessa kuusessamme. Hyvä- ja kasvuvoimaiselta päälle päin näyttävä ihmekuusi kasvaa pellon laidassa ja erottuu selvästi vieressä kasvavista puista. Se, mistä salaperäisen kuusen siemenet ovat peräisin, on edelleen arvoitus.

Karhujärvellä syntyneet Eino Lahtela ja Veikko Kelloniemi muistelevat kuusen ilmaantuneen paikalleen jatkosodan aikana. Silloin kuusen kasvupaikalla majaili saksalaisten suuri hevoskolonna. Niinpä arvellaankin, että kuusen siemen kulkeutui paikalle saksalaisten hevosrehun mukana. Tältä paikalta löytyi myös saksalaisten lihapurkkeja, muistelevat Lahtela ja Kelloniemi ylväänä kohoavan kuusen juurella.

Risteymä vai ulkomaan kuusi?

Eräässä takavuosina Lapin Kansa-lehdessä julkaistussa jutussa kerrotaan kuinka Karhujärvellä kesämökkiä pitävä Tauno Haapamo yritti selvittää kuinka tuo kummallinen kuusi oli juurtunut Karhujärven maahan. Haapamo oli lähettänyt kirjeen Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen tutkimusasemalle sekä laitoksen pääpaikalle Helsinkiin. Haapamon saamat kirjalliset vastaukset olivat jutun mukaan vähintäänkin ristiriitaisia.

Rovaniemeltä vastannut metsänhoitaja Risto Jalkanen epäili kuusen olevan meikäläisen ja siperialaisen kuusen risteytymä. Helsingistä kirjoittanut Pentti Mäentakanen puolestaan pyysi lähettämään kuusen siemeniä kylvettäväksi koemaa-alueelle, jonne kerätään kuusilaatuja ympäri maailmaa. Siitä ei ole tietoa, onko kuusen siemeniä lähetetty Helsinkiin ja jos on, niin mitä niistä on kasvanut, sillä Metsäntutkimuslaitoksesta kerrottiin, ettei laitoksen palveluksessa ole ollut Pentti Mäentakanen-nimistä henkilöä.

Yksi käpysato, ei yhtään jälkeläistä

Salaperäinen kuusi on tuottanut ainakin yhden käpysadon, mutta puun ympärillä eikä lähimaillakaan kasva sen yhtään jälkeläistä. Lapin Kansassa Lauri Lahtela kertoo, että erään metsänharvennuksen yhteydessä kuusi meinattiin rojauttaa nurin. Lahtelan veljekset kuitenkin päättivät yksissätuumin jättää erikoisen puun rauhaan. Siinä se paikallaan saanut kasvaa. Sen runko on joskus toimittanut aidantolpankin virkaa ja siihen on kytketty porojakin. Ja lähettyviltä löytyy jyhkeitä muistoja sota-ajoilta Salpa-linjan isojen, jo jonkin verran maahan painuneiden estekivien muodossa.

Koillis-Lappi_20102008


 

Vastaa

Powered by WordPress and HQ Premium Themes.