Sota-aika

Talvisodan alta oli Sallan kunnan siviiliväestöä evakossa Ala-Torniolla.

Välirauhan aikana linnoitusjoukot rakensivat Salpalinjaa Karhujärven rannasta Pikku-Taivalvaaraan. Parin kuution kivenlohkareita upotettiin maahan panssariesteeksi. Joutsijärven betonibunkkerit ovat samaa Salpalinjaa kuin Karhujärvenkin kiviesteet. Salpalinja ei koskaan joutunut taistelualueeksi rintamalinjan kaukaisuuden vuoksi. Salpalinjan kivenlohkareita näkyy Hautajärventien reunoilla, noin 1-2 km päässä risteyksestä.

Välirauhan ja jatkosodan aikana Hietajärven rannalla oli suomalaisten koulutuskeskus. Silloinen ratsuväen luutnantti/kapteeni (myöhemmin majuri) Leo Wetterstrand  ilmeisesti toimi tukikohdan päällikkönä. Tukikohdan rakennusten perustuksia on edelleen nähtävissä.

Myllyvaarassa oli saksalaisten autokorjaamo ja pilketehdas polttopuun saamiseksi autojen häkäpönttöjä varten. Saksalaiset käyttivät venäläisiä sotavankeja työvoimana.

Lapin sodan evakkomatka syksyllä 1944 suuntautui Ala-Veteliin, josta osa kyläläisistä siirrettiin myöhemmin Teerijärvelle. Paluu Lapin sodan evakosta tapahtui ilmeisesti touko-kesäkuulla 1945. Näkymät olivat lohduttomat, eli asuinrakennukset, lastenkoti ja mylly-saha oli poltettu perääntyvien saksalaisten toimesta. Jopa Niskalan heinälato Kotasaaressa oli poltettu. Kumma kyllä, ainoa miinojen aiheuttama vahinko oli kun lammas meni miinaan risteyksen seudulla.

Lotat iv Muurola Ilmavalvontalottia Muurolan talossa (klikkaa kuvaa saadaksesi isomman version)


 

Vastaa

Powered by WordPress and HQ Premium Themes.